keskiviikko 19. maaliskuuta 2008

Vaihteeksi agilitya

Eilen oli vaihteeksi vuorossa Tarmon agility-treenit. Koirasta kyllä huomasi että se oli edelleen hivenen väsynyt edellisen päivän TOKOilusta :) Mutta se osoittautui agilityn kannalta hyväksi asiaksi, sillä Tarmo jaksoi keskittyä treenaamiseen aivan uskomattoman hyvin. Koira kipitti koko ajan vieressä aivan mielettömällä kontaktilla, ja käytännössä teki kaiken mitä pyysin. Oli kiva huomata myös että edellisen päivän sivulle tulon opettelusta oli tosiaan jotain mennyt perille asti, näinpä kertaalleen Tarmon jopa hypähtävän paikoilleen asentoon.

Agilityn ohjelmassa oli perinteinen putki-A-harjoitus, jossa putki kulkee A:n alta ja suuaukot ovat houkuttelevasti A:n molemmilla puolilla. Ja vielä ennen tätä "ansaa" pari hyppyä.



Tätä kyseistä harjoitusta olemme treenanneet aikaisemmin valssaamalla, joka nopean koiran kanssa on aika haasteellista. Tällä kertaa ajatuksena olikin koiran haltuunotto vastakkaisella kädellä kovasta vaudista, ja sen jälkeen tarkasti ohjaaminen putkeen.

Harjoitus aloitettiin niin että otettiin yksi hyppy ja mentiin vauhdilla melkein toiselle hypylle asti, mutta juuri ennen toista hyppyä koira pysäytettiin eli otettiin haltuun vastakkaisen puolen kädellä namin kanssa. Tätä toistettiin pari kertaa. Sitten edettin niin että haltuunotto edelleen juuri ennen toista hyppyä, mutta vastakkaisen käden kanssa ohjaus esteen yli ja perään nami. Tämä sujui Tarmolta oikein hyvin. Lopulta edettiin niin että kun koira oli otettu näin haltuun, se ohjattiin tarkasti aina saman puolen putkeen. Harjoitus tehtiin luonnollisesti molemmilta puolilta. Ja välillä sitten vauhdilla ilman haltuunottoa suoraan A:lle.

Kokonaisuutena ajatus oli siis se että koiran voi opettaa myös niin että tällaisessa tilanteessa koira lähtökohtaisesti opetetaan menemään suoraan A:lle. Mutta jos se otetaan haltuun, silloin mennäänkin putkeen.

Koko harjoitus sujui Tarmolta tosi hyvin. Suurin ongelma oikeastaan oli se että kun tässä ohjattiin koira aina saman puolen putkeen, niin Tarmo hieman hämääntyi siitä kun en itse jatkakaan tavallaan putken takaa ympäri, vaan epäloogisesti vaihdan suuntaani suoraan putken toiselle aukolle odottamaan koiran ulostuloa. Pari peruutusta putkesta ulos siis nähtiin. A tuntuu olevan Tarmon lempiesteitä, joten sen kanssa pitää hieman varoa ainakin tällaisten ansojen yhteydessä. Pitääkin tarkkaan miettiä kannattaako homma tehdä valssaamalla (eli siis itse A:n eteen esteeksi tulemalla) vai näin ottamalla koira haltuun.

Ei kommentteja: