tiistai 18. maaliskuuta 2008

Tarmo TOKOilee

Eilen oli Tarmon ensimmäiset TOKO-kurssin harjoitukset. Jännitin etukäteen aika paljon että mitähän siitä oikein tulee, kun koulutusohjaajakin ystävällisesti mainosti etukäteen kurssilaisten lähtötason olevan yleensä "tosi hyvä". Jännitys osoittautui turhaksi ja kurssin tasokin juuri Tarmolle sopivaksi.

Treenit aloitettiin katsekontaktin vahvistamisella: makupaloja aina katsekontaktista. Samaa jatkettiin myös kävellen, eli aina kun koira vilkaisi ohjaajaa, oli makupala nenän edessä. Tämä oli aluksi hieman haasteellista, kovasti oli nuorilla koirilla intoa kaikkeen muuhun sijaistoimintaan. Aika nopeasti meininki kuitenkin rauhoittui, kiitos Camillan hyvien vinkkien. Esim. aina kun Tarmo lähti vetämään, otettiin muutama peruutusaskel kunnes katse kohdistui taas minuun.

Seuraavaksi harjoiteltiin sivulle perusasentoon tulemista. Tarmo on jotenkin huomaamatta oppinut sen pentuaikana, mutta niin että se kiertää takaani ympäri sivulle (en siis muista että olisin ainakaan kovin paljon sitä harjoitellut, mutta jostain syystä koiruus kuitenkin sen osaa - luonnonlahjakkuus siis ;)). Tähän väliin on ehkä huomautettava että siitä on hieman aikaa kun olen itse viimeeksi TOKOa harjoitellut - taitaa olla kutakuinkin 17-18 vuotta! Siis tarkoitan virallisia TOKO-treenejä. Tokihan omaksi iloksi on arki-tottelevaisuutta touhuiltu kyllä. Jotkin "opit" saattavat siis olla hieman vanhanaikaisia, joten tämä kurssi on siinäkin mielessä tosi hyvä ajatus.

No, päätin siis tässä vaiheessa alkaa opettamaan Tarmolle sivulle tuloa etupuolelta suoraan vasemmalle sivulle. Aika kivasti tuntui homma menevän jakeluun. Tässä vaiheessa treenejä oli mennyt noin puoli tuntia ja Tarmosta oikein näkyi että se alkoi jo olemaan aivan poikki. Aikamoista ajattelua vaatii pieneltä spanielilta tällainen touhu yhtäkkiä ;)

Ohjelmassa oli vielä käännöstekniikoiden opettamista. Ajatuksena siis se että ensin opetetaan koiralle (ja ohjaajalle!) oikeaa tekniikkaa, ennen kuin käydään panostamaan varsinaiseen seuraamiseen. Harjoittelimme siis 90 asteen käännöksiä vain yhdellä askeleella molempiin suuntiin. Ihan viimeiseksi kokeilimme vielä maahanmenoa, josta lähdemme pikkuhiljaa harjoittelemaan paikalla oloa.

Kiitokseksi hyvin menneistä treeneistä Tarmo sai sitten ensimmäiseksi siskoltaan (Raisalta) turpiin ;-) Meidän TOKO-treenien jälkeen viereisellä kentällä alkavat siis springereiden agility-treenit, ja siellä oli koko lauma pisamanaamoja vastassa. Enpä ole muuten ikinä nähnyt Tarmoa niin väsyneenä kun se eilen illalla oli. Yleensä kaupunkiajossa koirat kukkuvat hereillä, mutta eilen kyllä kuului takakontista vaan kopsahdus kun Tarmo rojahti sinne nukkumaan kotimatkalla. Koko illan kuului vierestä tasainen, raskas ja tyytyväinen hengitys... :)

Ensimmäiseltä kerralta tulikin siis aika paljon asioita "kotiläksyksi", varsinkin kun seuraavat treenit ovat vasta kahden viikon päästä (ensi viikolla on siis pääsiäinen). Tästä on hyvä jatkaa harjoittelua :)

Ei kommentteja: