tiistai 1. huhtikuuta 2008

TOKOilu jatkuu

Eilen maanantaina oli vuorossa toiset TOKO-treenit Tarmon kanssa. Ensimmäisistä olikin aikaa se pari viikkoa Pääsiäisen takia. Kotiläksyjä on harjoiteltu tässä parin viikon aikana aina silloin tällöin, ja hauskaa on kieltämättä ollut. Tarmo on niin kovin innokas treenaaja että ei sen kanssa voi kuin hymyillä.

Sisällä ollaan treenattu itseasiassa vuorotellen molempien koirien kanssa, jotta vanha-herra Santtukin pääsee tekemään jotain mielekästä. Pojat oppivat nopeasti sen että toinen odottaa kiltisti lapsiportin takana vuoroaan ja vaihto-sanalla vaihdetaan vuoroa. En tiedä tuleeko niille tuosta joku keskinäinen kilpailutilanne, mutta tuntuu siltä että molemmat aina omalla vuorollaan tsemppaavat kahta kauheammin ja innokkaammin ;) Sen verran kokeneempi ja oppineempi Santtu kuitenkin on vielä näissä jutuissa että se tekee aina siellä portin takana itsenäisesti stereona samat liikkeet mitä käsken Tarmon tehdä =)

Eilisissä treeneissä kertailtiin ensin edellisen viikon asioita. Sivulle tulo sujui Tarmolta ensin vallan loistavasti (kokeilin sitä muuten ennen lähtöä kotona parkkipaikalla ja silloin pääsin todistamaan suorastaan loistavaa sivulle hyppäämistä ja aivan täydelliseen perusasentoon tulemista!). Suurimmat haasteet tulivatkin ohjaajan omista toilailuista, mm. vaivihkaa koiran viereen siirtymisestä. Hankalinta hommassa tosiaan tuntui olevan se että miten koiruuden saa tulemaan tarkalleen oikeaan kohtaan ja asentoon. En malta odottaa että Tarmon saa ehdollistettua naksuttimelle ja päästään sen avulla ehkä jossain vaiheessa viilaamaan oikeaa asentoa. Käännökset vasempaan ja oikeaan sujuivat ihan ok, ja paikallamakuukin jo paljon pidempiä aikoja.

Uusina juttuina treenattiin eilen täyskäännöstä, jossa siinäkin suurimmat hankaluudet tulivat siitä että ohjaaja ensin ymmärsi itse askelmerkit oikein ;) Sitten treenattiin aika paljon liikkeestä maahanmenoa ja seisomaan jäämistä. Ne sujuivat näin ensikertalaiseksi mielestäni ihan hyvin. Liikkeestä maahanmenoa harjoiteltiin myös astetta haasteellisemmalla kuviolla, niin että puolet porukasta laittoivat koiran keskellä salia maahan, ja toinen puoli porukasta kävelivät koiriensa kanssa ohi väleistä, häiriötekijöitä siis.

Varsin mukavat ja monipuoliset treenit siis, ja kyllä oli koira taas hieman väsynyt. Puolen tunnin jälkeen Tarmosta huomasi taas jo selvästi väsymisen merkkejä. Ja aika lailla nukkumisen merkeissä se loppuilta menikin. Saas nähdä miten tassu nousee tänään agilityssä :)

Viime viikonloppuna keskityttiin enemmän ohjaajan kouluttamiseen, kun vuorossa oli teoriatunnit sekä TOKO- että naksutinkoulutuksiin. Varsin mielenkiintoista tietoa olikin jaossa. Erityisesti tuosta naksutinkoulutuksesta olen tosi innoissani, kun en koskaan aikaisemmin ole ollut sen kanssa tekemisissä. Ensimmäiset treenit siitä ovat lauantaina ja siihen asti ohjelmassa on ehdollistamista naksuttimen ääneen. Sitä ollaan nyt tehtykin kerran tai pari päivässä, ja itseasiassa molempien koirien kanssa. Kovasti ovat pojat innoissaan tästä uudesta jännästä "karkkiautomaatista"... mutta voisin melkein jo väittää että rattaat ovat päässä pyörähtäneet. Vielä en uskalla kokeilla kuitenkaan esim. eri huoneesta naksauttamista. Myöhemmin tällä viikolla sitten...

Tänä keväänä ajattelin olla kaukaa viisas punkkien ja muiden ötököiden suhteen. Lumet ovat kohta kokonaan lähteneet niin eiköhän ne ekat punkitkin noille pusikoissa nuuhuaville kohta tulisi. Laitoin siis koirille jo eilen ensimmäiset exspot-annokset. Toivottavasti tehoavat.

Ei kommentteja: